петак, 4. март 2011.

WING CHUN TRAPPING

TRAPPING


DALI TRAPPING DELUJE?
- Ovo je moje vidjenje i kratko objasnjenje Trappinga u Wing Chunu, kako funkcionise, kada ne, I sta je potrebno da se postigne visi nivo vestine kada trapping uvek funkcionise. Mnogi misle da su shvatili trapping I da je on slican li isti u svim vestinama ali nije tako, jer sa veceg dela gledista wing chuna trepping deluje samo kada ga prakticar shvati ali I dobro uvezba.

STA JE TRAPPING?
Trapping je imobilizacija, mozete koristiti imobilizaciju ruke, ramena, tela noge, stopala… Prosto objasnjenje je kada sa Lap sao drzite ruku protivnika I on nemoze da vas udari I iskoristi svoju snagu, ali ovo je samo osnova pocetka I ako se vezujete samo za larp sao ili pak sao misleci da znate trapping, varate se. Trapping je mnogo vise od pukih tehnika, to je uvezbanost vaseg tela da prepozna I oseti kretanje protivnikove sile I mesta gde je najslabiji, tj mesta gde je (rupa)! Svaka tehnika sa trappingom ima mnostvo varijacija, jer covek je zivo bice koje se slobodno krece, pa se I trapping menja sa promenama sile.

REZULTAT TRAPPINGA!
- Trapping je u prevodu postavljanje zamke! I kada je postavimo imamo vise kontrole nad drugom osobom, sto je ekstremno korisno jer joj nedozvoljavamo da udari ili bilo sta uradi I preuzme kontrolu. Zasniva se na kontaktu vaseg tela sa njegovom I osecaju energije I sile te druge osobe. Mnogi misle da je Wing Chun samo trapping. Trapping je samo jedan sitni deo cele vestine, I sluzi za otvaranje ka udarcima koji se tek posle rade kada vezemo drugu osobu I onesposobimo je da dalje deluje.

Wing Chun ima cetiri forme na prazno. Kada naucite i razumete prvu formu, kada pocnete rad u Chi sao koji zahteve dve osobe, polako cete razviti osecaj za kontakt i reflex. Onda, postoje tehnike i drilovi koji takodje zahtevaju dve osobe. Kada radite drilove ponovo i ponovo, mesecima pa i godinama, oni postaju navika, vasa druga priroda. i Kada dodje do napada vi cete reagovati bez razmisljanja.
Do borbe dolazi veoma brzo i vi cete biti uznemireni, ljuti, nepripremljeni ili cak uplaseni i nema vremena za razmisljanje nego samo za reakciju koju ste uvezbali ranije velikim brojem ponavljanja.



Нема коментара:

Постави коментар