среда, 5. мај 2010.

GRIP MACHINE - Masina za Stisak (HVAT)


Zašto davati bilo kakvu pažnju na snagu stiska (hvata)? Šta zelite da postignete time sto ce te odvajati vreme za vezbanje stiska tako jakog da lomi kosti!? Za bodibildera, snaga stiska nije toliko bitna. Međutim, za one od vas koji su uključeni u druge vidove sporta ili naravno borilacke vestine, snaga rucnog stiska je sredstvo koje zaslužuje pažnju. Ukoliko imate problema sa otvaranjem tegle kiselih krastavaca u frižideru, možda ćete poželeti da pročitate ovaj tekst.

Većina od nas pretpostavlja da je snaga stiska vezana za velicinu podlaktice. Iako je istina da postoji blagi unakrsni efekat, najveći deo vežbi za podlaktice ne razvija snagu dobrog hvata. Postoje nekoliko vrsta snage hvata, svaki sa posebnim metodama za trening. Postoje razne vrste treninga snage i svako može biti osposobljen bez puno razrade i skupe opreme. Većina opreme koja se koristi za izgradnju snage stiska,hvata moze biti konstruisana uz minimalne investicije novca i truda. Jedna stvar koju morate zapamtiti je da vaš trening mora biti progresivan. Baš kao i u teretani, želite da budete sigurni da ni povećanje obima, intenziteta ili otpora (ili njihova kombinacija) kada je to moguće budu od koristi za izgradnju snage hvata. radite vežbe za hvat isto kao što bi bilo koju drugu vezbu u teretani.

Posebna sprava za razvijanje jakog stiska je GRIP MACHINE ili masina za stisak ili hvat. U kratkom trominutnom klipu vidite i kako smo je napravili uz minimalne troskove a veoma je korisna u Wing Chun Kung Fu vestini. Grip Machine je bila omiljena sprava cuvenog prakticara wing chuna, Bruce Lee-ja koji je uzor svima u BV. Grip M. razvija jak stisak time sto je moguce podesavati tezinu i opterecenje sa kojim vezbate, tako sto pocinjete sa manjom tezinom a zavrsavate sa maksimumom i razvijate snagu svog hvata a ujedno i podlakticu. Sve ovo je usko vezano za sam udarac koji je osnova u Wing Chunu. Jacina udarca zavisi od snage hvata, obima podlaktice, polozaja pesnice... i zato je ova sprava veoma vazna za ozbiljnog prakticara wing chuna. Sam udarac je vezan za ostale pokrete, tacnije blokove u wing chunu, jer kako ste ojacali, hvat,stisak,udarac...i blokovi ce vam biti snazniji, ostriji, precizniji, mocniji. Jos jedna bitna stavka je sto je ova vezba vazna za One Inch Punch, udarac od jednog inca, kako zbog blizine protivnika u wing chun vestini i rada ruku, nije potreban velik zamah za udarac nego kratak snazn udarac iz lakta, podlaktice, sake ili pesnice!
GRIP MACHINE

Нема коментара:

Постави коментар