петак, 23. април 2010.

BIU JEE (Treca Forma)



Biu Jee (bju dji) ili kako neki kazu Bi Dji, je treca i finalna forma sa praznim rukama (empty hand form). Tradicionalno, ranije je pokazivana samo onim ucenicima koji su zasluzili i ucenicima od poverenja jer tehnike u formi na ovom nivou znanja su veoma opasne i cak smrtonosne tako da Majstor nije mogao da dozvoli da to neko iskoristi u "lose" svrhe ili cak da neka druga skola te tehnike pripise svojoj vestini.

Kada se Biu Jee forma nauci i majstorira, prakticar uci slabe tacke koje se pogadjaju sa bodovima i biva osposobljen da naudi svom protivniku samo jednim ili sa par udaraca, bodova.
To je ukratko šta Biu Jee zapravo uči. U suštini, ovo je poslednji oblik, tako da na ovom nivou prakticar već treba da bude vešt.
Do sada bi trebalo da budemo u stanju da primenmo koncepte i tehnike u stvarnim situacijama i da budemo u mogućnosti da brzo reagujemo na napad.
Međutim, iako vezbamo mi nikako nismo savršeni, tako da svakodnevnim vezbanjem dolazimo blizu te savrsenosti i motorike pokreta koja dovodi, opet do savrsenosti tehnike.
Šta da radimo kada napravimo grešku? Šta se dešava ako nam je narusen gard? To su pitanja koja Biu jee može da odgovori za nas.
Ako vezbate Wing Chun primetili ste da u oba Shil Lim Tao i Chum Kiu, postoje izlazi iz nepovoljnih situacija, i mi još uvek koristimo ispravne tehnike ali desi se da ne uspemo da uradimo neku tehniku, i to nam govori da je greška u odbrani nastala jer ne reagujemo dovoljno brzo na protivnikov napad.
Ali Biu Jee nas uči šta da uradimo ako je naša greška rezultat greske protivnika, na primer, on može da fintira levom rukom, a zatim udari u svojom desnom rukom, ali vi ste vec počeli da radite Biu sao, tako da vas nezanima kojom on rukom napada i sada ne postoji pogresan blok i pogresna strana jer vi sa vasim Biu sao (blok/bod) hvatate ili jednu ili drugu ruku i u isto vreme napadate. Biu Jee nas takođe uči da se vratimo na nasu centralnu liniju ako smo u toku napada ometeni.
Još jedna stvar u vezi Biu jee je daljnji razvoj unutrasnje energije.
U Shil Lim Tao učimo kako da pokrenemo energiju, a zatim da je zaustavimo . U drugoj formi Chum Kil učimo kako da koordiniramo stav i ruke i dalje oslobađanje energije.
U Biu Jee učimo kako da fokusiramo energiju u naše ruke i prste, tako da ne samo da blokiramo, nego i napadamo sa njima i propustamo energiju kroz njih.
Takođe ucimo da pratimo laktove i da ih koristimo a oni se koriste samo kada smo neposredno blizu zbog svog kratkog dometa a u isto vreme zadaju veoma jake udarce (srednja i gornja vrata).
Tako da sada fokusiramo energiju na vrlo specifične delove našeg tela. To je zato što smo ga toliko prefinjeno uvezbali kroz dosta prakse osnovama u Shil Lim Tao.
Pa šta Biu Jee onda znači? To je u bukvalnom prevodu kao "thrusting/darting fingers" ili zabadajuci ili streloviti smrtonosni prsti. Ovo se odnosi na pokret (Biu sao) koji se radi u prvoj trecini forme mnogo puta. Iako ja verujem da ima dublje filozofsko značenje.

Kako kaze Zen poslovica,"To je kao prst uperen ka mesecu, ali ne koncentrisite se na prst jer ce te propustiti svu nebesku lepotu". Tradicionalni Wing Chun Vestina ne moze biti losa... ...Los moze biti samo vezbac!

Нема коментара:

Постави коментар