среда, 21. април 2010.

Wooden Dummy (Drvena Lutka)


Mok Yan Jong
Wing Chun drvena lutka je najpopularniji oblik drvene lutke medju svim kung fu stilovima. Wing Chun drvena lutka je pomocna sprava i koristi konfiguraciju ruku i nogu tako da uvezbavamo vestinu borbe i istovremeno chi. Wing Chun verzija drvene lutke je prikovana na zid drvenim pritkama ili stubovima i visi na duplim (gore i dole) drvenim staflama ili metalnim elasticnim cevima. Starije verzije Wing Chun drvene lutke su prvobitno bile smeštene u zemlji. Moderan dizajn je kreiran od strane Velikog Majstora Ip Man-a u Hong Kongu da odgovara potrebama ljudi koji žive u stanu i u manjem prostoru.

Wing Chun verzija muk Yan Jong ima tri ruke i jednu nogu, koje predstavljaju razlicite pozicije protivnika i imitiraju razlicite udarce i visine udaraca. Noga imitira prednji stav protivnika, takodje lutka imitira telo protivnika u raznim položajima i linije sile koje telo moze da pruzi nazad.
Trening na Drvenom coveku ima za cilj da razvije “ timing” koordinaciju pokreta ,simultano koriscenje ruku i nogu , pravuilnu upotrebu odgovarajuce sile i snage , procenu distance , pravilan rad nogu kao i uglovanje i pravilno uvezbavanje svih pokreta u wing chunu. Takodje sluzi da prakticara nauci lakom prelazu iz tehnike u tehniku kao i jacanju udarnih i blokirajucih povrsina na rukama i nogama .

Postolje na kojem je drvena lutka montirana je elastično i slične je prinudne reakcije ljudskog protivnika i omogućava prakticaru da uvezbava apsorbovanje energije u svoj stav. Zbog svoje elastičnosti, ovaj tip Drvene lutke naziva se"živa" lutka. Dakle, stariju verziju lutke bez montaže, kada je ona ukopana I fiksna zovemo "mrtva" lutka.

Нема коментара:

Постави коментар